Trendspaning2018-09-16T12:05:17+00:00

Trendspaning

Se bilder från årets inköpsmässa till höger som ägde rum i London i mars – där visades en hel del nyheter och vad som kommer 2019.

Trender och traditioner i bröllopstider

Det är många punkter i planeringen när det är bröllop på gång. Vissa saker är enkla att ta beslut om, men då och då blir man oense och har olika tankar kring vad som är rätt och fel.

Tack och lov är många gamla regler uppluckrade i dag. Många av oss tycker att ceremonin och festligheterna ska vara mer präglade av våra egna personligheter än av vad våra föräldrar gjorde på sin tid. Här är litet fakta kring frågor som ibland väcker diskussion.

Visste du att….

…safiren har en lång tradition i vigsel- och förlovningsringar. I många länder har den fått symbolisera kärlek och själens renhet. Den mest berömda alliansringen med denna blå sten är nog prinsessan Dianas, det vill säga den ring som hennes son prins William sedan gav till Kate Middleton som förlovningsring. Hertiginnan av Cambridge, som hon nu tituleras, bär den sedan dess.

…pärlan sägs symbolisera kärlek. Trots det säger man i vissa länder och kulturer att pärlor på en brud betyder tårar i äktenskapet. Vi får hoppas att det är glädjetårar helt enkelt!

…det är en klok idé att titta efter vigsel- och förlovningsringar i antikaffärer. Ofta ligger priserna bara på hälften eller en tredjedel av vad motsvarande ring med stenar skulle kostat i nyskick hos juvelerare. Och eftersom diamanter och de andra hårdaste ädelstenarna är mycket hållbara, har de sällan ett bäst-före-datum.

…historien bakom brudkronan har sina rötter före reformationen. När Sverige fortfarande var katolskt, det vill säga före 1527, fanns det Maria-altare i kyrkorna, där man kunde be till den heliga madonnan. Som ”Drottning av himlen” hade denna jungfru en krona. Jungfruliga brudar kunde få låna kronan vid sin vigsel. Traditionen levde kvar även efter att Maria-altarna hade försvunnit. Men en kronbrud skulle förr vara lika orörd som jungfrun i Bibeln. Så om kvinnan fick barn litet väl snabbt efter vigseln, kunde böter utdelas. Paret fick då bekosta en omförgyllning av kronan. Än i dag finns det brudkronor i svenska kyrkor som har litet väl många lager guld. Men Svenska kyrkan har sedan länge slutat hålla räkning på om föräldrar är gifta eller ej när barn föds.

…slöjan är den gifta kvinnans symbol. Lyssna därför inte på folk som säger att de par som redan levt ihop inte borde ha slöja under vigsel och bröllopsfest.

Av Kristina af Klinteberg
(Foto privat, till höger)